Laparoskopowa operacja naprawcza przetoki pęcherzowo-macicznej u pacjentki po porodzie fizjologicznym i cięciu cesarskim w wywiadzie – opis przypadku - Ordon, Wojciech; Antosiak, Beata; Pawłowicz, Paweł; Cieślak, Jarosław; Malinowski, Andrzej (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
W pracy opisano przypadek przetoki pęcherzowo-macicznej u 38-letniej pacjentki. Obecność przetoki pęcherzowo-macicznej rozpoznano w drugiej dobie po porodzie fizjologicznym. Poprzednia ciąża pacjentki zakończyła się drogą cięcia cesarskiego. Zabieg zamknięcia przetoki został przeprowadzony laparoskopowo, po 3 miesiącach od daty porodu. W trakcie zabiegu częściowo odpreparowano pęcherz moczowy od macicy i zeszyto przetokę, uzyskując jej zamknięcie. Zabieg chirurgiczny, jak również okres pooperacyjny przebiegały bez powikłań. Pacjentka opuściła szpital w czwartej dobie po operacji. W kolejnych badaniach kontrolnych stwierdzono całkowite zamknięcie przetoki i zupełne ustąpienie dotychczasowych dolegliwości. Wykorzystanie technik laparoskopowych w leczeniu przetok narządu rodnego daje bardzo dobre rezultaty i jest opisywane jako bezpieczna i małoinwazyjna metoda postępowania. Według autorów laparoskopia jest skuteczną i bezpieczną metodą operacyjną w leczeniu przetok narządu moczowo-płciowego.