Porównanie wpływu transdermalnej i doustnej hormonalnej terapii zastępczej na samopoczucie kobiet po operacji usunięcia macicy wraz z przydatkami - Samulak, Dariusz; Sajdak, Stefan (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: U pacjentek, które zostały poddane operacji usunięcia macicy wraz z przydatkami, pojawiają się takie same objawy, jak u kobiet w okresie okołomenopauzalnym. W celu złagodzenia tych objawów oraz zapobieżenia odległym skutkom niedoboru estrogenów zaleca się stosowanie estrogenoterapii w systemie ciągłym. Cel pracy: Porównanie wpływu transdermalnej i doustnej terapii hormonalnej na samopoczucie pacjentek po operacji usunięcia macicy wraz z przydatkami. Materiał i metody: Grupę badaną stanowiło 80 pacjentek, które zostały podzielone na dwie podgrupy. Każda z pacjentek po zabiegu chirurgicznym stosowała preparat substytucyjny z estradiolem. W pierwszej podgrupie estradiol podawany był transdermalnie, w drugiej doustnie. Grupę kontrolną stanowiło 60 pacjentek, które nie wyraziły zgody na włączenie terapii hormonalnej (HT). Badano stopień nasilenia objawów zespołu klimakterycznego w czasie kwalifikacji do operacji oraz po 3 i 6 miesiącach od przeprowadzenia operacji i oceniono nasilenie objawów wg skali Kuppermanna. Wyniki: Nie wykazano różnic w częstości występowania objawów klimakterycznych w poszczególnych stopniach pomiędzy obiema grupami w badaniu przed operacją. Po 3 miesiącach nastąpiło zmniejszenie częstości występowania objawów klimakterycznych o średnim i ciężkim stopniu nasilenia u pacjentek przyjmujących HT. Po 6 miesiącach tylko 8% pacjentek poddanych terapii transdermalnej i 6% pacjentek przyjmujących HT doustnie zgłaszało objawy klimakteryczne (wszystkie w stopniu lekkim), w grupie kontrolnej nastąpił dalszy wzrost zgłaszanych dolegliwości. Wnioski: Kobiety stosujące transdermalną i doustną terapię estrogenową po operacji usunięcia macicy wraz z przydatkami są w mniejszym stopniu narażone na występowanie objawów wypadowych. Szybciej osiąga się oczekiwany wynik po podaniu doustnej HT, natomiast odległe efekty są bardziej zadowalające przy zastosowaniu transdermalnej HT.