Otyłość jako czynnik ryzyka uszkodzeń oksydacyjnych lipidów błon komórkowych u kobiet w okresie pomenopauzalnym - Szosland, Janusz; Kokoszko, Agnieszka; Zasada, Krzysztof; Stępniak, Jan; Lewiński, Andrzej; Karbownik-Lewińska, Małgorzata (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Wstęp: Otyłość stanowi jeden z głównych modyfikowalnych czynników ryzyka wystąpienia wielu nowotworów, przy czym moc predykcyjna otyłości w odniesieniu do ryzyka nowotworzenia wzrasta u kobiet w okresie pomenopauzalnym. Z kolei proces kancerogenezy jest związany z nasileniem stresu oksydacyjnego. Jednym ze wskaźników stresu oksydacyjnego jest poziom peroksydacji lipidów (lipid peroxidation – LPO), będącej wynikiem oksydacyjnego uszkodzenia lipidów błon komórkowych. Cel pracy: Ocena stężenia LPO u kobiet w okresie pomenopauzalnym z nadwagą lub otyłością. Materiały i metody: Do badania zakwalifikowano 42 kobiety w okresie pomenopauzalnym, w tym 35 kobiet z nadwagą lub z otyłością [wskaźnik masy ciała (body mass index – BMI) ł 25 kg/m 2 ] oraz 7 kobiet z BMI < 25 kg/m 2 (grupa kontrolna), odpowiednio dobranych pod względem wieku. Stężenie dialdehydu malonowego oraz 4-hydroksyalkenali (malondialdehyde + 4-hydroxyalkenals – MDA + 4-HDA) jako wskaźnika LPO mierzono w surowicy. Dodatkowo, w analizie statystycznej wyników badania uwzględniono wartości innych wskaźników klinicznych i biochemicznych związanych z otyłością. Wyniki: Poziom LPO był istotnie podwyższony u kobiet w okresie pomenopauzalnym z nadwagą lub otyłością i zwiększał się w kolejnych przedziałach BMI. Odnotowano dodatnią korelację pomiędzy poziomem LPO a masą ciała, BMI, obwodem talii, obwodem bioder i wskaźnikiem talia : biodra (waist : hip ratio – WHR). Masa ciała stanowiła jedyny niezależny dodatni czynnik predykcyjny dla nasilonego stresu oksydacyjnego. Z kolei poziom LPO stanowił jedyny dodatni czynnik determinujący otyłość. Wnioski: Zwiększenie masy ciała przyczynia się bezpośrednio do nasilenia uszkodzenia oksydacyjnego lipidów błon komórkowych u kobiet w wieku pomenopauzalnym, co może stanowić jeden z mechanizmów podwyższonego ryzyka kancerogenezy.