Endokrynne aspekty starzenia się mężczyzn - Rabijewski, Michał; Zgliczyński, Wojciech (Menopause Review/Przegląd Menopauzalny, 2010)
Starzenie sie mężczyzn przebiega ze stopniowym pogorszeniem czynności fizjologicznej wielu narządów, w tym serca, płuc, nerek i wątroby, a także czynności układu dokrewnego. Symptomatologia tych zmian charakteryzuje się pogorszeniem jakości życia, wydajności pracy, zmniejszeniem masy i siły mięśni, androgenizacji, aktywności i sprawności seksualnej, libido, zwiększeniem częstości zaburzeń wzwodu, masy tkanki tłuszczowej, osteopenią, progresją miażdżycy, a także pogorszeniem czynności układu nerwowego, zaburzeniami pamięci i bezsennością. Wiele z tych objawów przypomina objawy niedoborów hormonalnych, tj. hipogonadyzmu, niedoboru hormonu wzrostu (GH) czy niedoczynności tarczycy, ale najczęściej trudno jest jednoznacznie ocenić udział w tych procesach zjawiska starzenia per se, zaburzeń hormonalnych oraz wpływu chorób współwystępujących. W niniejszym artykule omówiono wpływ zmian w układzie endokrynnym na zjawisko starzenia się mężczyzn.