Artykuł oryginalnyZastosowanie mechanicznego sysemu Evolution do usunięcia elektrod endokawitarnych – wyniki wstępne - Przybylski, Andrzej; Syska, Paweł; Oręziak, Artur; Maciąg, Aleksander; Steriński, Maciej; Kuśmierski, Krzysztof; Kuśmierczyk, Mariusz (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Wstęp: Wraz ze zwiększeniem liczby implantacji stymulatorów, kardiowerterów-defibrylatorów i układów resynchronizujących oraz wydłużeniem czasu życia pacjentów w tej grupie, rośnie liczba chorych wymagających usunięcia wcześniej wszczepionych elektrod. Cel: Przedstawienie własnych, pierwszych w Polsce doświadczeń z usuwania elektrod za pomocą systemu Evolution. Metody: W okresie pomiędzy styczniem 2008 r. a kwietniem 2010 r. zabieg usunięcia elektrod wykonano u 45 chorych (76 elektrod). Średni okres od implantacji elektrody wynosił 3,3 roku (0,1–26 lat). Wśród usuwanych elektrod 68 było elektrodami stymulującymi, a 11 defibrylującymi. Wyniki: Trzydzieści jeden (41%) elektrod zostało usuniętych trakcją manualną. W pozostałych przypadkach stosowano koszulki Byrda lub technikę wykorzystującą dostęp przez żyłę udową. System Evolution był stosowany w przypadkach niepowodzenia innych technik. Całkowicie usunięto 72 (95%) elektrody, a 2 częściowo. Dwóch elektrod nie udało się usunąć. System Evolution został zastosowany u 3 chorych do ekstrakcji 6 elektrod (8%), z których usunięto w całości 5. W jednym przypadku elektrodę pozostawiono. Nie wystąpiły poważne powikłania zabiegu. Jeden chory wymagał transfuzji krwi ze względu na krwawienie śródzabiegowe. Wniosek: System mechaniczny Evolution jest bezpieczną metodą ekstrakcji elektrod, zwiększającą skuteczność zabiegu.