Artykuł oryginalnyPoziom wiedzy o przewlekłych okluzjach tętnic wieńcowych wśród polskich lekarzy - Bryniarski, Leszek; Zabojszcz, Michał; Bryniarski, Krzysztof; Terlecki, Michał (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Wstęp: Przewlekłe okluzje tętnic (CTO) stwierdza się w ok. 30% angiogramów pacjentów z chorobą niedokrwienną serca. W ostatnich latach skuteczność zabiegów przezskórnej rewaskularyzacji CTO wzrasta, ale jednocześnie udrożnienia CTO stanowią coraz niższy odsetek wszystkich interwencji wieńcowych. Jednym z czynników zniechęcających do podejmowania tych wymagających technicznie zabiegów może być brak wiedzy na temat CTO. Cel: Próba określenia stanu wiedzy na temat przewlekłych okluzji tętnic wieńcowych wśród polskich lekarzy. Metody: W badaniu wzięli udział lekarze zainteresowani zagadnieniami przewlekłych okluzji tętnic wieńcowych. Zostało ono przeprowadzone przy użyciu ankiety zawierającej pytania dotyczące podstawowych informacji na temat przewlekłych okluzji tętnic wieńcowych. Wyniki: W badaniu wzięło udział 115 osób, w większości kardiolodzy nieinwazyjni. Jedynie 36,5% uczestników badania potrafiło prawidłowo określić częstość występowania CTO. W 62,5% respondenci jako preferowaną formę terapii wskazali leczenie zachowawcze. Większość uczestników badania (77,4%) dostrzega konieczność wykazania niedokrwienia i żywotności mięśnia sercowego zaopatrywanego przez zamknięte naczynie przed rewaskularyzacją przewlekłej niedrożności tętnicy wieńcowej. Wnioski: Poziom wiedzy na temat CTO wśród polskich lekarzy jest niewystarczający. Konieczne są dalsze działania edukacyjne w tym zakresie skierowane nie tylko do kardiologów interwencyjnych, ale też pozostałych lekarzy zajmujących się pacjentami z chorobą wieńcową.