Artykuł oryginalny Związek temperamentu w ujęciu regulacyjnej teorii temperamentu z objawami zaburzenia stresowego pourazowego w różnych grupach poszkodowanych - Oniszczenko, Włodzimierz (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2010)
Celem badań było określenie związku cech temperamentu postulowanych w regulacyjnej teorii temperamentu Jana Strelaua z objawami zaburzenia stresowego pourazowego w czterech grupach poszkodowanych. W badaniu uczestniczyli górnicy po katastrofie górniczej, ofiary powodzi, strażacy oraz osoby z chorobą nowotworową. Cechy temperamentu mierzono za pomocą kwestionariusza Formalna Charakterystyka Zachowania – Kwestionariusz Temperamentu, a objawy zaburzenia stresowego pourazowego (intruzja/pobudzenie oraz unikanie/odrętwienie) za pomocą czynnikowej wersji inwentarza PTSD – C (post-traumatic stress disorder). Otrzymane wyniki wskazują na istotny związek 5 cech temperamentu, tj. żwawości, perseweratywności, reaktywności emocjonalnej, wytrzymałości i aktywności, a szczególnie reaktywności emocjonalnej i perseweratywności, z objawami zaburzenia stresowego pourazowego. Wyniki te sugerują, że temperament w ujęciu regulacyjnej teorii temperamentu może być traktowany jako endofenotyp dla zaburzeń lękowych.