Artykuł poglądowy Test Stroopa – wartość diagnostyczna w psychiatrii - Tomaszewska, Marta; Markowska, Anita; Borkowska, Alina (Neuropsychiatria i Neuropsychologia/Neuropsychiatry and Neuropsychology, 2010)
Celem niniejszego artykułu jest opis testu Stroopa oraz efektu interferencji w kontekście aktualnych badań neuroobrazowych. Test Stroopa jest powszechnie wykorzystywany w diagnostyce psychiatrycznej i neurologicznej oraz w badaniach neuroobrazowych z zastosowaniem stymulacji kognitywnej. Wykonanie testu Stroopa podczas neuroobrazowania wiąże się szczególnie z aktywnością kory przedczołowej mózgu i kory zakrętu obręczy, a także innych struktur mózgu, np. jąder podkorowych i móżdżku. Wykazano odrębności w tym zakresie pomiędzy osobami zdrowymi i osobami z chorobami psychicznymi, takimi jak schizofrenia, choroby afektywne i zespół natręctw. W chorobach tych stwierdza się nieprawidłowości w wykonaniu testu Stroopa, co odzwierciedla dysfunkcje związane przede wszystkim z nieprawidłową aktywnością kory czołowej i kory zakrętu obręczy.