Koziołki ofiarne - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Czy jest nam potrzebne Ministerstwo Zdrowia? Może lepiej pozwolić NFZ prowadzić niezależną politykę publicznego płatnika, a samorządom zarządzać swoimi zakładami, tak jak pozwalają im na to ustawa o zakładach zdrowotnych i kodeks spółek handlowych.