Primum participare - Górecki, Wiktor (Menedżer Zdrowia, 2010)
Toczy się dyskusja wokół strategii informatyzacji systemu ochrony zdrowia w Polsce oraz projektu informatyzacji realizowanego przez Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia. Jej tłem jest konieczność uzgodnienia projektu realizowanego na szczeblu centralnym z projektami regionalnymi, a także lokalnymi – w zakładach opieki zdrowotnej. Głosy dyskusji nie odnoszą się jednak do kształtu centralnego projektu informatyzacji, ten, który istnieje, traktowany jest jak z góry przesądzony, co może niepokoić. Przedmiotem debaty są raczej zagrożenia będące konsekwencjami owego z góry przesądzonego kształtu. Są to zatem swego rodzaju problemy „na zamówienie”.