Kardiochirurgia dorosłychOcena wpływu okołooperacyjnej suplementacji magnezu na częstość występowania napadów migotania przedsionków po operacjach pomostowania tętnic wieńcowych - Waligórski, Szymon; Mirecki, Oktawiusz; Jędrzejczak, Tomasz; Kazimierczak, Arkadiusz; Mokrzycki, Krzysztof; Brykczyński, Mirosław (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Znaczenie podawania magnezu w zapobieganiu występowania migotania przedsionków po operacjach serca nie jest całkowicie wyjaśnione. Dotychczas przeprowadzone badania dostarczają sprzecznych danych. Praca została zaplanowana jako duże badanie z randomizacją mające na celu dać odpowiedź na to pytanie. Niniejszy artykuł jest podsumowaniem dotychczas zgromadzonego materiału. Materiał i metody: Badaniem objęto 227 chorych poddawanych operacji pomostowania tętnic wieńcowych. Po wyrażeniu świadomej zgody chorzy byli losowo przydzielani do grupy badanej (n = 114) lub kontrolnej (n = 113). Pacjenci w grupie badanej otrzymywali wlew roztworu 0,9% NaCl zawierający 3 g siarczanu magnezu w trakcie operacji, a następnie 1 g siarczanu magnezu dwa razy dziennie przez pięć dni po operacji. Chorzy w grupie kontrolnej otrzymywali tylko wlew roztworu 0,9% NaCl. Wyniki: W okresie okołooperacyjnym poziom magnezu w surowicy u chorych z grupy badanej utrzymywał się w granicach normy. U chorych z grupy kontrolnej obserwowano spadek stężenia magnezu w surowicy poniżej normy. Wahania te nie miały wpływu na częstsze wystąpienie epizodów migotania przedsionków. Powikłanie to odnotowano u 26 chorych (22,8%) w grupie badanej oraz u 19 (16,8%) w grupie kontrolnej (p = NS). Przeprowadzone badanie potwierdziło natomiast częstsze występowanie nadkomorowych zaburzeń rytmu u chorych starszych (p = 0,00004) i z powiększonym lewym przedsionkiem (p = 0,02). Wnioski: 1. Profilaktyczna suplementacja magnezu pozwala utrzymać w okresie okołooperacyjnym jego prawidłowe stężenie. 2. Suplementacja ta nie zmniejsza częstości występowania migotania przedsionków po operacjach pomostowania tętnic wieńco-wych. 3. Migotanie przedsionków w okresie okołooperacyjnym znamiennie częściej występuje u chorych którzy ukończyli 65. r.ż. lub mają powiększony przedsionek lewy.