Kardiochirurgia dorosłychZespół podkradania wieńcowo-podobojczykowego po CABG leczony implantacją stentu do lewej tętnicy podobojczykowej – czy angiografia wieńcowa powinna rutynowo uwidaczniać lewą tętnicę piersiową wewnetrzną? - Bartczak, Karol; Walczak, Andrzej; Jander, Slawomir; Banyś, Andrzej; Jaszewski, Ryszard (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Stosowanie lewej tętnicy piersiowej wewnętrznej (LITA) jest „złotym standardem” w chirurgicznej rewaskularyzacji mięœ- nia sercowego. Analizując przypadek 52-letniej kobiety operowanej w trybie pilnym (ang. non-electively) z powodu zwężenia pnia głównego lewej tętnicy wieńcowej z niezdiagnozowanym zwężeniem lewej tętnicy podobojczykowej, autorzy próbują odpowiedzieć na pytanie, czy LITA powinna być rutynowo uwidaczniana podczas angiografii wieńcowej. Z powodu pogorszenia stanu klinicznego po wykonaniu pomostowania aortalno-wieńcowego (CABG), pacjentka została z powrotem przeniesiona do pracowni cewnikowania w celu wykonania powtórnej angiografii (re-do). Wykazała ona krytyczne zwężenie lewej tętnicy podobojczykowej, opanowane poprzez im-plantację stentu. Leczenie to przyniosło ulgę w dusznicy i objawach neurologicznych