TorakochirurgiaLobektomia VATS – pierwszy rok doświadczeń - Żurek, Wojciech; Sternau, Adam; Rzyman, Witold (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Anatomiczna, wideotorakoskopowa (VATS) resekcja miąższu płucnego jest techniką operacyjną stosowaną w wiodących ośrodkach torakochirurgicznych w leczeniu wczesnej postaci raka płuca i innych nienowotworowych chorób płuc [1, 2]. Analizie poddano wczesne wyniki wideotorakoskopowych lobektomii wykonanych w 2009 r. w Klinice Chirurgii Klatki Piersiowej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Materiał i metody: Analizie poddano: płeć, wiek, stopień zaawansowania guza przed i po operacji, lokalizację guza, liczbę i przyczyny konwersji do operacji klasycznej, czas trwania zabiegu operacyjnego, objętość drenażu w dobie 0., natężenie bólu poopera-cyjnego, okres hospitalizacji, rozpoznanie histopatologiczne, śmiertelność wczesną oraz powikłania pooperacyjne. Wyniki: Operowano 41 chorych z zamiarem wykonania lobektomii VATS, w 8 przypadkach doszło do konwersji z powodu masywnych zrostów opłucnowych (5 chorych), nacieku węzłowego wnęki płuca (2 chorych) i problemów technicznych (1 chory). Ostatecznej analizie poddano 33 chorych (20 kobiet), średnia wieku chorych wyniosła 62,8 roku (od 39 do 79 lat). W badaniu pooperacyjnym rozpoznano 27 przypadków raka płuca, 1 przerzut raka sutka oraz 5 zmian łagodnych. Średni czas operacji wyniósł 210 min (od 150 min do 360 min). Średni czas hospitalizacji wyniósł 9,7 dnia. Odsetek powikłań pooperacyjnych wyniósł 24,2%. Zgonów nie stwierdzono. Wnioski: Lobektomia VATS jest bezpieczną procedurą operacyjną w pierwszym stopniu zaawansowania raka płuca. Wczes- ne wyniki leczenia tą metodą są porównywalne z wynikami klasycznej torakotomii również co do wymogów onkologicznych. Poopera-cyjne dolegliwości bólowe są mniejsze, a efekt kosmetyczny lepszy w porównaniu z klasyczną torakotomią. Brak narzędzi chirurgicznych i staplerów specjalnie zaprojektowanych dla potrzeb wideotorakoskopii to główna niedogodność tej procedury.