Anestezjologia i intensywna terapiaDobór środków sedacji pooperacyjnej u chorych po operacjach kardiochirurgicznych. Czy agoniści receptorów adrenergicznych alfa-2 spełnią nasze oczekiwania? - Borkowski, Jarosław; Knapik, Piotr; Krzemiński, Tadeusz (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Do operacji kardiochirurgicznych kwalifikuje się obecnie znacznie mniej chorych z niskim ryzykiem operacyjnym. Leki stosowane w tej specyficznej populacji muszą być więc w pełni bezpieczne i nie może być co do tego żadnych wątpliwości. Odpowiednia sedacja chorych we wczesnym okresie pooperacyjnym jest jednym z ważniejszych działań zapewniających stabilizację układu krążenia w bezpośrednim okresie pooperacyjnym i zapobiegających incydentom niedokrwienia mięś- nia sercowego. Dla zapewnienia sedacji stosowane są różne grupy leków. Najczęściej stosowane są analgetyki opioidowe, leki uspokajające oraz anestetyki. Nową kategorią dożylnych środków sedatywnych, wykorzystywanych szeroko w medycynie okołooperacyjnej, są leki należące do grupy agonistów receptorów α2-adrenergicznych. Deksmedetomidyna jest najnowszym lekiem z tej grupy. Jest ona wysoce selektywnym agonistą receptorów α2-adrenergicznych, o właściwościach sedatywnych, sympatykolitycznych i przeciwbólowych. Liczne doniesienia potwierdzają, że deksmedetomidyna jest bezpiecznym środkiem sedatywnym, choć nie wszyscy zgadzają się z tą opinią, ponieważ jej zastosowanie niesie ze sobą możliwość wystąpienia istotnych klinicznie działań niepożądanych. Zagadnienie to wymaga dalszych intensywnych badań.