Badania kliniczne i doświadczalne w chorobach serca, płuc i naczyńNowe wytyczne Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA) mocno stawiają na wartość diagnostyczną i prognostyczną hemoglobiny glikowanej, czyli powody do satysfakcji u kardiochirurgów i operowanych chorych - Trzeciak, Przemysław; Foremny, Jerzy; Wróbel, Marta; Herdyńska-Wąs, Mirosława; Hrapkowicz, Tomasz; Szymborska-Kajanek, Aleksandra; Nadziakiewicz, Paweł; Knapik, Piotr; Kucewicz, Ewa; Strojek, Krzysztof; Zembala, Marian (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
W opublikowanych najnowszych zaleceniach American Diabetes Association (ADA) po raz pierwszy wprowadzono ocenę odsetka hemoglobiny glikowanej (HbA1c) jako badanie służące do rozpoznania zaawansowania cukrzycy. Według zaleceń cukrzycę można roz-poznać, gdy wartość HbA1c jest równa lub większa od 6,5%. W zaleceniach pozostało kryterium rozpoznania cukrzycy na podstawie poziomu glikemii na czczo (≥ 126 mg/dl) i wyniku glikemii w dwie godziny po doustnym podaniu 75 γ glukozy (≥ 200 mg/dl). W pracy przedstawiono schemat przygotowania chorego z cukrzycą i podwyższoną hemoglobiną glikowaną zakwalifikowanego do zabiegu kardiochirurgicznego. Opisano odrębności postępowania wobec chorych kwalifikowanych do operacji zarówno w trybie planowym, jak i pilnym. Omówiono zasady obowiązujące przy włączaniu do terapii insuliny. Opisano schemat dożylnej ciągłej insulinoterapii w okresie okołooperacyjnym, jaki jest stosowany u chorych poddawanych zabiegom kardiochirurgicznym w Śląskim Centrum Chorób Serca w Zabrzu od 2002 r.