Dzielimy się doświadczeniemWpływ temperatury na lepkość krwi. Znaczenie hipotermii w zabiegach kardiochirurgicznych i zawale serca - Wasilewski, Jarosław; Głowacki, Jan (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
W pracy przedstawiono zależność lepkości krwi od temperatury oraz kliniczne znaczenie tego zjawiska podczas wykonywania operacji kardiochirurgicznych w hipotermii oraz schładzania krwi w zawale serca leczonym za pomocą przezskórnej interwencji wieńcowej.