RehabilitacjaDrugi etap rehabilitacji chorych z mechanicznym wspomaganiem lewej komory serca typu HeartWare - Oleszczyk, Krystian; Zielińska-Meus, Anna; Zielińska, Teresa; Rybicki, Jerzy; Sykosz, Teresa; Żurek, Justyna; Bugajska-Sysiak, Katarzyna; Staroszczyk-Głąb, Weronika; Kurek, Barbara; Szeląg, Anna; Gutkowska, Aurelia; Juda, Lucyna; et al. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Systemy wspomagania komór są jedną z metod leczenia skrajnej niewydolności serca. Wykorzystuje się je jako pomost do transplantacji serca, wspomagania funkcji serca w schyłkowej niewydolności, aby uzyskać czas konieczny do regeneracji mięśnia sercowego, jak również jako terapię docelową. Celem pracy było przedstawienie skuteczności II etapu rehabilitacji stacjonarnej u pacjentów z wszczepionym systemem wspomagania lewej komory serca typu HeartWare. Materiał i metody: U 2 pacjentów w wieku 47 i 63 lat prowadzono kompleksową rehabilitację: ruchową i psychologiczną w 3. mies. po wszczepieniu systemu HeartWare. Test 6-minutowego marszu wykorzystano do oceny wyników rehabilitacji. Stosowano ćwi-czenia krążeniowo-oddechowe, trening rowerowy, ćwiczenia izometryczne, a także psychoterapię. Wyniki: Uzyskano poprawę tolerancji wysiłku oraz poprawę funkcjonowania psychicznego i emocjonalnego.