Techniki obrazowaniaDoświadczenia własne w zastosowaniu dwuźródłowej tomografii komputerowej do oceny tętnic nasierdziowych przeszczepionego serca – badanie pilotażowe - Wierzbicki, Karol; Przybyłowski, Piotr; Klimeczek, Piotr; Milaniak, Irena; Banyś, Robert P.; Węgrzyn, Piotr; Sobczyk, Dorota; Krupiński, Maciej; Pasowicz, Mieczysław; Sadowski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Waskulopatia przeszczepionego serca jest wciąż jednym z najistotniejszych czynników limitujących odległe przeżycie po przeszczepieniu serca (HTX). Klasycznymi metodami diagnostyki waskulopatii są badania inwazyjne: koronarografia oraz ultrasonografia wewnątrznaczyniowa (IVUS). Cel: Ocena przydatności nieinwazyjnej metody dwuźródłowej tomografii komputerowej (ang. dual source computed to-mography – DSCT) do oceny zmian w tętnicach nasierdziowych przeszczepionego serca. Materiał: Badanie DSCT wykonano u 15 chorych (12 mężczyzn, 3 kobiet) w wieku od 37 do 75 lat, średnio 57,5 ±10,2 roku pozostających w okresie obserwacji po przeszczepie serca od 3 do 17 lat, średnio 11,6 ±3,5 roku. Wyniki: W badanej grupie 15 chorych po HTX oceniono łącznie 202 segmenty tętnic nasierdziowych (średnio ok. 13 seg-mentów/chorego). Wyniki analizy obrazów DSCT pozwoliły na rozpoznanie zmian typowych dla waskulopatii u 7 chorych, a u 4 chorych stwierdzono przewagę klasycznej miażdżycy. U pozostałych 4 chorych stwierdzono zmiany mieszane. Wnioski: Badanie DSCT jest bezpiecznym, dobrze akceptowanym przez chorych i wiarygodnym badaniem w ocenie ilościowej i jakościowej zmian w obrębie tętnic nasierdziowych przeszczepionego serca.