Forum młodych chirurgówStandardowa i logistyczna ocena ryzyka EuroSCORE w chirurgii izolowanej wady zastawki aortalnej i mitralnej – czas na modyfikacje? - Olszówka, Piotr; Szafranek, Adam; Young, Neil; O’Keefe, Peter A. (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Cel: Dokonanie oceny dokładności skali EuroSCORE w stratyfikacji ryzyka okołooperacyjnego w chirurgii izolowanej wady zastawki aortalnej i mitralnej. Materiał i metody: Między styczniem 2000 r. a grudniem 2006 r. 515 pacjentów poddano operacji zastawki aortalnej (grupa AVR), a 228 operacji zastawki mitralnej (grupa MVR). Dane zebrano pro-spektywnie. W obydwu grupach dokonano oceny związku pomiędzy czynnikami ryzyka okołoperacyjnego a wynikami. Dokonano po-równania pomiędzy spodziewaną śmiertelnością wg EuroSCORE a faktyczną. Wyniki: Pacjenci w grupie AVR byli starsi aniżeli pacjenci z grupy MVR – 65,3 roku (SD 12,0) vs 60,7 (SD 12,2) (p < 0,001); częściej chorowali na arteriopatię pozasercową – 5,4% vs 2,2% (p = 0,024) oraz słabą przedoperacyjną frakcję wyrzutową – 9,5% vs 4,4% (p = 0,009). Nie odnotowano różnic w addytywnym EuroSCORE 5,9 (SD 2,9) vs 6,2 (SD 3,3) oraz logistycznym EuroSCORE 9,1 (SD 10,1) vs 9,1 (SD 13,3). Wyniki w skali Parsonneta były wyższe w grupie AVR – 13,2 (SD 7,2) vs 11,2 (SD 5,8) (p < 0,001). Grupę MVR częściej stanowiły kobiety – 53,1% vs 40,9% (p = 0,001), poddawani powtórnej operacji re-do – 16,7% vs 8,5% (p = 0,001), z infekcyjnym zapaleniem wsierdzia – 9,6% vs 5,2% (p = 0,013), oraz krytycznym stanem przedoperacyjnym – 7,9% vs 1,9% (p < 0,001). Śmiertelność 30-dniowa w grupie AVR wynosiła 2,9%, zaś w grupie MVR 5,3% (p = 0,057). Wnioski: W obydwu grupach śmiertelność faktyczna była niższa aniżeli przewidywana zarówno przy użyciu adytywnej, jak i logistycznej skali EuroSCORE, jednakże wyniki były dokładniejsze w grupie MVR.