Co dermatolog powinien wiedzieć o osteoporozie? - Sałata-Nowak, Justyna; Flisiak, Iwona; Chodynicka, Bożena (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Przewlekła glikokortykosteroidoterapia jest najczęstszą przyczyną osteoporozy wtórnej, określanej jako osteoporoza posteroidowa. Około 30–50% chorych przyjmujących przewlekle glikokortykosteroidy doznaje złamań kręgów i odcinka bliższego kości udowej. Zapobieganie osteoporozie jest istotnym problemem dotyczącym całego społeczeństwa. Dermatolodzy często zalecają stosowanie doustnych glikokortykosteroidów, dlatego temat ten wymaga szczególnej uwagi. Pacjenci z problemami dermatologicznymi poddani terapii glikokortykosteroidowej trwającej dłużej niż 3 miesiące powinni zostać zakwalifikowani do leczenia profilaktycznego, aby zmniejszyć ryzyko utraty masy kostnej. Dla terapii trwającej krócej niż 3 miesiące obecnie nie zaleca się stosowania kuracji profilaktycznej. Wszyscy pacjenci rozpoczynający terapię glikokortykosteroidową powinni zostać poinstruowani co do ogólnych metod zapobiegania utracie masy kostnej.