Profesjonalna opieka nad osobą ze stomią w Polsce - Cierzniakowska, Katarzyna; Szewczyk, Maria T.; Banaszkiewicz, Zbigniew; Jawień, Arkadiusz (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
W Polsce w praktyce pielęgniarskiej istotne znaczenie ma model opieki nad chorym ze stomią, regulujący zastosowanie różnorodnych procedur i instrukcji postępowania np. w obszarze edukacji, wyznaczenia miejsca przyszłej stomii, wyposażenia chorego w sprzęt stomijny i innych. Zaangażowanie w proces leczniczo-pielęgnacyjny całego zespołu terapeutycznego, osoby ze stomią i najbliższych osób, z którymi pozostaje ona w relacjach rodzinnych i społecznych, zwiększa prawdopodobieństwo osiągnięcia wysokiego poziomu jakości życia ze stomią. Głównym celem pracy jest przedstawienie problemów związanych z opieką pielęgniarską nad osobą ze stomią jelitową w Polsce, która polega m.in. na wyrównaniu deficytów samoopieki, zmniejszeniu powikłań pooperacyjnych, edukacji chorego ze stomią i jego rodziny, a także innych działaniach wpływających na poprawę jakości życia.