Przygotowanie chorego z przetoką jelitową do samoopieki z uwzględnieniem powikłań dermatologicznych i chirurgicznych - Kózka, Maria; Bazaliński, Dariusz; Cipora, Elżbieta (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Wstęp: W Polsce rocznie wykonuje się ok. 400 zabiegów wyłonienia przetoki jelitowej na jelicie cienkim (ileostomii) i ok. 2000 na jelicie grubym (kolostomii). Jednym z ważnych elementów opieki jest przygotowanie chorego do niezależności w samoopiece i uzyskanie pełnej integracji społecznej. Osiągnięcie zamierzonego efektu jest możliwe przez zapewnienie choremu zindywidualizowanej opieki zgodnie z modelem rekomendowanym przez Polski Klub Proktologii. W przywołanym modelu autorzy zwracają uwagę na czynniki, które determinują podejmowanie przez chorego samoopieki. Należą do nich: wyznaczenie miejsca wyłonienia przetoki, powikłania przetoki, wiedza i umiejętności chorego związane z pielęgnacją przetoki oraz możliwości chorego. Cel pracy: Ocena przygotowania chorego z przetoką jelitową do samoopieki, z uwzględnieniem występujących powikłań dermatologicznych i chirurgicznych. Materiał i metody: Badaniem objęto 160 osób z przetoką jelitową wyłonioną co najmniej 2 miesiące wcześniej. Zastosowano metodę sondażu diagnostycznego, wykorzystując autorski kwestionariusz ankiety. Zależność między zmiennymi badano, stosując korelację Pearsona i test 2 i przyjmując istotność na poziomie p < 0,05. Wyniki i wnioski: Badania wykazały, że 55% respondentów nie miało wyznaczonego miejsca wyłonienia przetoki jelitowej przed zabiegiem chirurgicznym, a zakres uzyskanych informacji o pielęgnowaniu przetoki jelitowej był niewystarczający. Brak informacji dotyczących zabiegu irygacji przetoki potwierdziło 74,4,% badanych, ćwiczeń wzmacniających mięśnie brzucha – 59,4% respondentów, a 53,7% nie uzyskało informacji o możliwych powikłaniach przetoki jelitowej. Powikłania chirurgiczne wystąpiły u 48% badanych, w tym przepuklina okołostomijna stanowiła 28%, wypadanie stomii 15% i niewłaściwe umiejscowienie przetoki 5%. Powikłania dermatologiczne wystąpiły u 56,6% badanych.