Zasady przeprowadzania donosowych prób prowokacyjnych alergicznych - Samoliński, Bolesław; Krzych-Fałta, Edyta (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Donosowe próby prowokacyjne alergiczne powinny być przeprowadzane w tym samym pomieszczeniu, w możliwie stałych warunkach, takich jak: temperatura 20–22°C, wilgotność względna 35–45%, brak w powietrzu substancji drażniących i alergenowo aktywnych. Po 20–30-minutowej adaptacji chorego należy dokonać wstępnej oceny stanu błony śluzowej nosa za pomocą techniki obiektywnej, rynoskopii i samooceny, a następnie w 15. min po podaniu roztworu kontrolnego ponownie za pomocą powyższych technik ocenić stopień reaktywności błony śluzowej nosa na podany roztwór. Po obustronnej aplikacji alergenu na powierzchnię błony śluzowej nosa oceniano reaktywność względną w 15. min po podaniu alergenu za pomocą techniki obiektywnej, rynoskopii i samooceny (skala VAS, skala punktowa).