Ból neuropatyczny u pacjentów objętych opieką paliatywną - Dzierżanowski, Tomasz; Ciałkowska-Rysz, Aleksandra (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Ból neuropatyczny występuje często u pacjentów objętych opieką paliatywną i stanowi znaczne wyzwanie terapeutyczne. Ból nowotworowy udaje się opanować w przeważającej części przypadków, jednakże skuteczność leczenia bólu neuropatycznego wielokrotnie jest jedynie umiarkowana. Większość dostępnych wyników badań oraz algorytmów postępowania dotyczy modeli bólu neuropatycznego nienowotworowego i przekładanie wniosków z tych badań na populację pacjentów objętych opieką paliatywną wymaga ostrożności. Omówiono epidemiologię, patomechanizm, dostępne środki lecznicze i metody niefarmakologiczne. Porównano skuteczność poszczególnych leków w monoterapii według dostępnych wysokiej jakości przeglądów systematycznych. Za najlepszą w chwili obecnej strategię leczenia uznano politerapię, zgodnie z zaleceniami drabiny analgetycznej Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), najczęściej lekiem opioidowym (morfina, oksykodon) z koanalgetykiem: trójcyklicznym lekiem przeciwdepresyjnym lub przeciwdrgawkowym (pregabalina, gabapentyna).