Ocena objawów u chorych na zaawansowanego raka płuca w opiece paliatywnej stacjonarnej i domowej - Leppert, Wojciech (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Wprowadzenie: Ocena objawów u chorych z zaawansowanym rakiem płuca (ZRP) stanowi ważne zagadnienie w opiece paliatywnej. Celem badania była ocena natężenia bólu i innych objawów u chorych z ZRP w opiece paliatywnej stacjonarnej i domowej. Materiał i metody: Badanie prospektywne 50 chorych leczonych objawowo na oddziale medycyny paliatywnej (OMP, 25 chorych) i w domu, pod opieką hospicjum domowego (HD, 25 chorych). Natężenie bólu oceniano skalą wzrokowo-analogową (visual analogue scale – VAS), do oceny innych objawów zastosowano kwestionariusz EORTC QLQ C 30 i moduł dla raka płuca LC 13. W obydwu grupach chorych wykonano dwa pomiary jakości życia (JŻ), co 10 dni. W obu grupach chorych podobnie często rozpoznawano niedrobnokomórkowego (NDRP) i drobnokomórkowego (DRP) raka płuca. Wyniki: Najczęściej występujące objawy w obydwu grupach chorych to: duszność (ponad 90% chorych), zmęczenie (90%), osłabienie (80%), zaparcie stolca (60%) i utrata apetytu (50%). W drugiej ocenie osłabienie uległo nasileniu na OMP, duszność i duszność w spoczynku były bardziej nasilone w HD, nasilenie krwioplucia zmniejszyło sie na OMP. Natężenie objawów ze strony układu pokarmowego nie uległo zmianie w obydwu grupach chorych, przy czym utrata apetytu była bardziej nasilona w HD. Natężenie bólu uległo zwiększeniu w grupie chorych OMP (wartości średnie VAS odpowiednio 6,4 i 7,12) i pozostało stabilne w grupie chorych HD (wartości średnie VAS odpowiednio 5,44 i 5,72). Wnioski: Natężenie bólu było znaczne w obu grupach chorych i uległo zwiększeniu w grupie OMP. Postępowanie objawowe u chorych na ZRP powinno w większym stopniu uwzględniać intensywne leczenie duszności, zmęczenia, osłabienia, zaparcia stolca i utraty apetytu, a zwłaszcza dolegliwości bólowych.