Ból nowotworowy o wielorakim umiejscowieniu – opis przypadku - Dzierżanowski, Tomasz (Medycyna Paliatywna/Palliative Medicine, 2010)
Omówiono przypadek dotyczący pacjenta z chłoniakiem, u którego występował jednocześnie ból trzewny oraz neuropatyczny w trzech różnych lokalizacjach. Poruszono problem częstego pomijania w diagnostyce bólu nowotworowego jednoczesnego występowania bólu o różnej etiologii i lokalizacji. Omówiono strategię leczenia bólu neuropatycznego połączeniem leku opioidowego, pregabaliny i trójcyklicznego leku przeciwdepresyjnego. Zwrócono uwagę na znaczenie oksykodonu jako przykładu leku opioidowego o wysokiej skuteczności zarówno w bólu trzewnym, jak i neuropatycznym.