Bewacizumab plus irinotekan w leczeniu nawrotowych glejaków mózgu - Stec, Rafał; Bodnar, Lubomir; Smoter, Marta; Szczylik, Cezary (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Glejaki mózgu III i IV stopnia złośliwości wg klasyfikacji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) stanowią rzadką grupę (0,5–1%) wszystkich nowotworów, dla której w przypadku nawrotu choroby nie ustalono standardowego leczenia. W artykule dokonano przeglądu dostępnych badań klinicznych oceniających efekty chemioimmunoterapii, skojarzenia bewacizumabu z irinotekanem w nawrotowych glejakach mózgu III i IV stopnia wg WHO. Glejaki mózgu to nowotwory bogato unaczynione, charakteryzujące się nadekspresją czynnika wzrostu śródbłonka naczyniowego (vascular endothelial growth factor – VEGF). Progresja nowotworu jest uzależniona od angiogenezy, a terapia anty-VEGF okazała się efektywna w wielu chorobach onkologicznych. Bewacizumab jest humanizowanym przeciwciałem monoklonalnym, którego działanie polega na łączeniu się z VEGF i hamowaniu jego aktywności. Skojarzenie bewacizumabu z irinotekanem (cytostatykiem działającym poprzez zahamowanie topoizomerazy I, z dobrą penetracją do ośrodkowego układu nerwowego) powoduje poprawę 6-mie- sięcznego przeżycia wolnego od progresji choroby w zakresie 29–55%. Wniosek : Bewacizumab w połączeniu z irinotekanem może stanowić aktywną opcję terapeutyczną w nawrotowych glejakach mózgu III i IV stopnia złośliwości wg WHO.