Radioterapia i chemioterapia chorych na pierwotnego inwazyjnego raka pochwy - Blecharz, Paweł; Urbański, Krzysztof; Reinfuss, Marian; Szatkowski, Wiktor; Jasiówka, Marek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
W pracy przedstawiono metody napromieniania i leczenia systemowego chorych na pierwotnego inwazyjnego raka pochwy (primary invasive vaginal carcinoma – PIVC). Na podstawie danych z piśmiennictwa omówiono szczegółowo zasady teleradioterapii, brachyterapii dojamowej i śródtkankowej, określono optymalny obszar wymagający napromieniania, optymalną wysokość dawki promieniowania i sposoby jej frakcjonacji. Wskazano zasady kojarzenia tele- i brachyterapii w zależności od zaawansowania procesu nowotworowego wg klasyfikacji FIGO. Zwrócono uwagę na kontrowersje dotyczące metod kalkulacji dawki promieniowania, radiobiologicznego ekwiwalentu dawek z tele- i brachyterapii, częstość występowania powikłań i ewentualne różnice w wynikach leczenia chorych na PIVC, leczonych za pomocą brachyterapii niską mocą dawki (low-dose-rate – LDR) i wysoką mocą dawki (high-dose-rate – HDR). Omówiono rolę radiochemioterapii oraz chemioterapii paliatywnej w tej grupie chorych.