Jakość życia pacjentów z chorobą nowotworową poddanych chemioterapii - Zielińska-Więczkowska, Halina; Betłakowski, Jacek (Contemporary Oncology/Współczesna Onkologia, 2010)
Wstęp: Choroby nowotworowe to poważny problem współczesnych społeczeństw. Celem badań była ocena wpływu chemioterapii na jakość życia pacjentów onkologicznych. Materiał i metody: Badaniem objęto 182 pacjentów z chorobą nowotworową leczonych w Centrum Onkologii w Bydgoszczy od września 2008 r. do czerwca 2009 r. W celu zbadania wpływu chemioterapii na jakość życia badaniami objęto dwie grupy chorych: grupę A liczącą 77 osób z postawioną diagnozą choroby nowotworowej przed rozpoczęciem leczenia cytostatykami i grupę B składającą się ze 105 pacjentów poddanych chemioterapii standardowej w warunkach szpitalnych z rozpoznaniem choroby nowotworowej. Do pomiaru jakości życia zastosowano standaryzowany kwestionariusz EORTC QLQ-C30 (wersja 3.0) dla chorych onkologicznych, opracowany przez Europejską Grupę Badającą Jakość Życia. Wyniki: Chorzy z grupy B w trakcie chemioterapii wykazywali niższe parametry jakości życia i stanu zdrowia oraz większe natężenie objawów chorobowych, zwłaszcza w występowaniu nudności, niż pacjenci z grupy A z postawioną diagnozą choroby nowotworowej przed rozpoczęciem leczenia cytostatykami. Grupa A także charakteryzowała się znacznie zaniżonymi parametrami jakości życia i to w każdym zakresie wynikającym z konstrukcji zastosowanego narzędzia badawczego. Zróżnicowanie między grupami było nieistotne statystycznie. Wnioski: Choroba nowotworowa i związane z nią leczenie (chemioterapia) pogarszają jakość życia. Brak statystycznie istotnych różnic między badanymi grupami pozwala domniemywać, że jakość życia osób dotkniętych chorobą nowotworową najbardziej obniża sam fakt postawienia diagnozy. Chorzy poddani chemioterapii najgorzej funkcjonują w zakresie emocjonalnym. Najbardziej dla nich dokuczliwe objawy to zmęczenie, trudności ze snem oraz ból.