Wskazania do diagnostycznej i terapeutycznej endoskopii przewodu pokarmowego u dzieci - Krzesiek, Elżbieta; Iwańczak, Barbara (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Badanie endoskopowe zarówno górnego, jak i dolnego odcinka przewodu pokarmowego okazuje się nieocenione we współczesnej gastroenterologii. Jest jednak badaniem inwazyjnym, obarczonym wieloma powikłaniami. Niepożądanymi sytuacjami mającymi związek z endoskopią są komplikacje występujące jeszcze przed wykonaniem samej procedury, związane z przygotowaniem do niej, oraz pojawiające się podczas wykonywania badania czy nawet po jego zakończeniu. Mimo że u dzieci ryzyko wystąpienia poważnych powikłań badania endoskopowego, takich jak perforacja czy krwawienie, jest mniejsze niż u osób dorosłych, to należy jednak o nich pamiętać, ustalając wskazania do wykonania badania endoskopowego. Decyzja o wykonaniu badania endoskopowego jest uzasadniona jedynie wówczas, kiedy wynik badania będzie miał wpływ na dalsze postępowanie terapeutyczne lub diagnostyczne. Aby zwiększyć bezpieczeństwo pacjenta kwalifikowanego do badania endoskopowego, należy go monitorować zarówno w trakcie, jak i po zakończeniu procedury, aż do całkowitego wybudzenia, a przy wypisie na oddział lub do domu należy pielęgniarki i rodziców badanego dziecka uczulić na możliwość wystąpienia ewentualnych objawów, które powinny być niezwłocznie skonsultowane z lekarzem