Hiperaminotransaminazemia a choroba trzewna - Nowak-Oczkowska, Aleksandra; Szaflarska-Popławska, Anna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Choroba trzewna jest schorzeniem o różnorodnej symptomatologii i niejednorodnym początkowym obrazie klinicznym. Coraz częściej rozpoznaje się ją w okresie poniemowlęcym, nie tylko jako postać klasyczną, ale również jako atypowe postacie choroby. Hiperaminotransaminazemia może być niekiedy pierwszym i jedynym objawem choroby trzewnej.