Współczesna ultrasonografia w ocenie zmian chorobowych w trzustce - Ćwik, Grzegorz; Solecki, Michał; Pedowski, Tomasz; Wallner, Grzegorz (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Ultrasonografia (USG) jest podstawową metodą diagnostyki obrazowej jamy brzusznej. Obecnie badanie to jest w stanie zastąpić wiele procedur z zakresu klasycznej rentgenodiagnostyki, takich jak tomografia komputerowa, badania naczyniowe czy rezonans magnetyczny. Jest jedyną uznaną nieinwazyjną, czyli bezpieczną, techniką obrazowania. W ostatnich kilku latach nastąpił znaczący postęp w diagnostyce USG jamy brzusznej – postęp technologii, pojawienie się najnowszych aparatów USG o olbrzymiej rozdzielczości, o nowoczesnych wielofunkcyjnych głowicach i oprogramowaniu pozwalającym na odczytanie obrazu w trzech, a nawet czterech wymiarach. Badanie USG ma obecnie znaczenie nie tylko diagnostyczne. Ultrasonografia zabiegowa pozwala na przeprowadzenie bezoperacyjnego drenażu zbiorników płynowych, ropni, torbieli zarówno w wątrobie, trzustce, jak i w całej jamie brzusznej. Współcześnie ważną rolę w diagnostyce górnego odcinka przewodu pokarmowego oraz narządów miąższowych nadbrzusza odgrywa endosonografia (endoskopowa ultrasonografia – EUS). W dalszym ciągu zwraca się uwagę na wartość badania metodą biopsji aspiracyjnej cienkoigłowej celowanej (BACC) przezskórnej i pod kontrolą EUS. Dopełnieniem diagnostyki obrazowej jest USG śródoperacyjna oraz laparoskopowa.