Kontrola mikrobiologiczna procesów dekontaminacji endoskopów przewodu pokarmowego – pierwsze własne doświadczenia - Kula, Zbigniew; Rybak, Agnieszka; Szymankiewicz, Maria; Kłonowska-Majchrzak, Katarzyna (Gastroenterology Review/Przegląd Gastroenterologiczny, 2010)
Wstęp : Kontrola mikrobiologiczna endoskopów i automatycznych myjni endoskopowych jako metoda oceny jakości jest zalecana przez European Society of Gastroenterology (ESGE) i European Society of Gastroenterology and Endoscopy Nurses and Associates (ESGENA). Cel: Wstępna ocena jakości procedur dekontaminacji endoskopów przewodu pokarmowego za pomocą testów mikrobiologicznych. Materiał i metody: Próbki do badań mikrobiologicznych pobierano okresowo z endoskopów przewodu pokarmowego w celu oceny procesu dekontaminacji. Od września do grudnia 2010 r. przeprowadzono 16 kontroli mikrobiologicznych endoskopów i pobrano 211 próbek. Wyniki: W dwóch badaniach stwierdzono obecność bakterii potencjalnie patogennych. W jednym przypadku z kanału roboczego gastroskopu wyhodowano Escherichia coli, w drugim z wymazów pobranych z powierzchni sigmoidoskopu Pseudomonas aeruginosa i Stenotrophomonas maltophilia. Bakterie niechorobotwórcze odnotowano w materiale pobranym metodą wymazów z 6 endoskopów (Stenotrophomonas maltophilia, Staphylococcus koagulazoujemny, Bacillus spp., Micrococcus spp.). Wnioski: Kontrola mikrobiologiczna endoskopów przewodu pokarmowego jest skuteczną metodą oceny jakości dekontaminacji, która pozwala na wykrywanie i eliminowanie błędów.