Pęcherzyca zwykła u dwóch braci. Pęcherzycowe złogi IgG4 w mieszkach włosowych - Dańczak-Pazdrowska, Aleksandra; Mariak, Irena; Dmochowski, Marian (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2003)
Przedstawiono dwóch braci w średnim wieku, pochodzenia polskiego, u których rozpoznano pęcherzycę zwykłą. Pomimo często obserwowanej autoimmunizacji w stosunku do desmoglein, w której udział biorą zarówno limfocyty T, jak i B, przypadki rodzinnej pęcherzycy zwykłej wydają się być rzadkie. Wykrycie pęcherzycowych złogów IgG4 w mieszku włosowym u jednego z braci stanowi dodatkową sugestię, że patologiczny proces zachodzący w pęcherzycy dotyczy nie tylko błon śluzowych i skóry, ale także przydatków skórnych.