Precz z limitami - Leśniewski, Bartłomiej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Socialismo o muerte (socjalizm albo śmierć) – w tym haśle zawarta jest cała determinacja, z jaką dyktator Kuby zamierza bronić (nie)porządku na wyspie. Z podobną determinacją polskie Ministerstwo Zdrowia podchodzi dziś do innego nieporządku: wyznaczanych przez NFZ limitów na świadczenia w ochronie zdrowia. Tymczasem nie ma sensu zastanawiać się nad tym, czy warto tych limitów bronić, ale czym je zastąpić. Pora pożegnać się z dzisiejszym sposobem reglamentowania świadczeń medycznych.