Czas na szeryfa - Biardzki, Maciej (Menedżer Zdrowia, 2010)
Wydaje się, że kwestia cen świadczeń zdrowotnych jest stara jak świat, choć w rzeczywistości ma nieco ponad 11 lat (tyle minęło od chwili wprowadzenia systemu ubezpieczeń zdrowotnych). Gdybyśmy potrafili odłożyć na bok emocje i spokojne spojrzeć na minione lata, musielibyśmy przyznać, że świadczenia znacznie podrożały, co nie znaczy jednak, że podwyżka jest adekwatna do kosztów ponoszonych na ich udzielanie. O wzroście cen przesądziło wiele czynników, choć zaledwie kilka z nich miało jakiekolwiek racjonalne uzasadnienie.