Doktor rynek i mister Hyde - Tuczapski, Krzysztof (Menedżer Zdrowia, 2010)
Czy szpital może być poddany prawom gospodarki rynkowej? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna – TAK! Żaden organ państwowy, jeśli nie ma ku temu podstawy prawnej, nie może ingerować w jego działalność. Szpitale publiczne są bowiem dotknięte tą samą chorobą co większość firm państwowych: biurokracją, brakiem zdrowego rozsądku w prowadzeniu ekonomiki i przerostem zatrudnienia.