Dziel i rządź - Tarhoni, Mariusz (Menedżer Zdrowia, 2010)
W ostatnich tygodniach pojawiło się wiele opinii na temat przygotowanych przez rząd projektów ustaw wprowadzających zmiany w systemie opieki zdrowotnej. Główny nacisk położono na reformę jednostek szpitalnych w celu usprawnienia zarządzania i nadzoru właścicielskiego oraz na zmiany systemu płatniczego. Ministerstwo Zdrowia miało sporo czasu, by wypracować poprawki do zawetowanych przez prezydenta ustaw zdrowotnych. Nie ujawnia się szczegółów, co zresztą nie powinno nikogo dziwić, gdyż tematy te są wrażliwe politycznie i społecznie. Niejeden rząd odnotował spadki popularności po wprowadzeniu działań reformatorskich w tej dziedzinie. Nie można jednak zostawić spraw systemu emerytalnego i ochrony zdrowia w takim stanie, w jakim znajdują się dzisiaj.