Błonica – licho, które nie śpi (Menedżer Zdrowia, 2010)
Wystarczą sprzyjające okoliczności, by doszło do wybuchu epidemii błonicy. Mogą to być nadchodzące mistrzostwa Euro 2012. Zakażeniom sprzyja przemieszczanie się dużych grup ludzi. Grant na rzecz Wspierania Rozwoju Polskiej Farmacji i Medycyny dla Marka Jagielskiego posłuży opracowaniu metody zwalczania błonicy, która umożliwi zduszenie epidemii w zarodku.