Brak związku polimorfizmu –590 C/T genu IL-4 oraz –1082 A/G genu IL-10 z rozwojem atopowego zapalenia skóry - Zakrzewski, Marcin; Lesiak, Aleksandra; Przybyłowska, Karolina; Stelmach, Iwona; Kuna, Piotr; Sysa-Jędrzejowska, Anna; Narbutt, Joanna (Dermatology Review/Przegląd Dermatologiczny, 2010)
Wprowadzenie . Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest przewlekłą, zapalną dermatozą, często współistniejącą z innymi chorobami atopowymi, takimi jak astma, alergiczny nieżyt nosa bądź spojówek. Wśród wielu czynników etiopatogenetycznych podłoże genetyczne, obejmujące polimorfizmy i mutacje w genach kodujących białka zaangażowane w prawidłową budowę bariery naskórkowej oraz odpowiedź immunologiczną, jest przedmiotem wielu prac badawczych. W patogenezie AZS szczególną rolę przypisuje się cytokinom Th2-zależnym, w tym interleukinom 4 i 10 (IL-4 i IL-10). Cel pracy . Ocena polimorfizmów regionu promotorowego –590 C/T genu IL-4 oraz 1082 A/G genu IL-10 u pacjentów z AZS zamieszkujących teren województwa łódzkiego. Materiał i metodyka . Grupę badawczą stanowiło 163 chorych na AZS, u których rozpoznanie choroby ustalono na podstawie kryteriów Hanifina i Rajki, natomiast grupę kontrolną 204 zdrowych wolontariuszy. Nasilenie procesu chorobowego u wszystkich chorych oceniono przy użyciu skali Rajki i Langelanda. Analizę wariantów polimorficznych w regionie promotorowym genów IL-4 i IL-10 przeprowadzono metodą RFLP-PCR z wykorzystaniem enzymów restrykcyjnych do wykrywania zmian w sekwencji DNA. Wyniki . Nie wykazano istotnych statystycznie różnic w rozkładzie genotypów polimorfizmów –590 C/T dla IL-4 oraz –1082 A/G genu IL-10 między grupą pacjentów a grupą kontrolną (p > 0,05 dla wszystkich porównań). W badanych polimorfizmach genów kodujących IL-4 i IL-10 rozkład genotypów nie różnił się statystycznie istotnie w grupie pacjentów mających łagodny przebieg AZS od chorych z AZS o umiarkowanym i ciężkim przebiegu. Nie stwierdzono (p > 0,05) również związku między badanymi polimorfizmami genów IL-4 i IL-10 a wczesnym zachorowaniem na astmę. Wnioski . Brak pozytywnej korelacji między obecnością polimorfizmów genów IL-4 oraz IL-10 a rozwojem AZS w badanej grupie chorych może świadczyć o odmienności genetycznej badanej populacji, a także o dużej różnorodności czynników genetycznych zaangażowanych w patogenezę tego schorzenia, zależnie od pochodzenia chorych.