Jakość życia osób z wyłonioną kolostomią - Leyk, Magdalena; Książek, Janina; Piotrkowska, Renata; Terech, Sylwia; Kruk, Agnieszka (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Cel pracy: Ocena jakości życia chorych z wyłonioną kolostomią z uwzględnieniem wpływu czasu, jaki upłynął od wykonania u nich zabiegu chirurgicznego. Materiał i metody : Badaniem objęto grupę 128 osób z wyłonioną kolostomią. W pracy posłużono się metodą sondażu diagnostycznego oraz metodą statystyczną. Jakość życia oceniono za pomocą polskiej wersji Kwestionariusza funkcjonalnej oceny terapii nowotworów FACT-C. Wyniki : Czas, jaki upłynął od wyłonienia kolostomii u respondentów, nie wpłynął istotnie statystycznie ani na globalną jakość ich życia, ani na następujące jej dziedziny: stan fizyczny, życie rodzinne i towarzyskie, stan emocjonalny oraz funkcjonowanie w życiu codziennym. Czas, przez jaki chorzy mają wyłonioną stomię, wpłynął istotnie statystycznie na jakość ich życia, związaną z występowaniem dolegliwości specyficznych dla ich jednostki chorobowej. Wnioski: Poziom globalnej jakości życia oraz następujących jej dziedzin: stanu fizycznego, życia rodzinnego i towarzyskiego, stanu emocjonalnego oraz funkcjonowania w życiu codziennym, jest stały przez cały okres posiadania przez chorych kolostomii. Wraz z upływem czasu posiadania kolostomii przez pacjentów zwiększa się poziom ich jakości życia związany z występowaniem dolegliwości specyficznych dla choroby podstawowej.