Poczucie koherencji (SOC) a zachowania zdrowotne u pielęgniarek - Urbańska, Bogumiła; Kurowska, Krystyna (Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne/Surgical and Vascular Nursing, 2010)
Wstęp : Poczucie koherencji (SOC) jest złożoną strukturą poznawczą wyjaśniającą związek zachowań zdrowotnych ze zdrowiem. Wysokie SOC daje wiarę w sens życia, jego uporządkowanie i przewidywalność, co sprawia, że chce się być zdrowym i sprawnie funkcjonować. Celem badań było określenie poziomu SOC oraz zachowńñ zdrowotnych występujących u pielęgniarek. Materiał i metody : Przebadano 77 pielęgniarek z czterech różnych oddziałów: Chirurgii Dziecięcej, Kliniki Chirurgii Ogólnej, Kliniki Gastroenterologii i Chorób Naczyń oraz Neurochirurgii i Neurotraumatologii w Szpitalu Uniwersyteckim nr 2 w Bydgoszczy im. dr. Jana Biziela. Poczucie koherencji oceniano za pomocą kwestionariusza SOC-29, a zachowania zdrowotne przy użyciu Inwentarza zachowań zdrowotnych (IZZ). Wyniki : Globalne SOC u pielęgniarek wynosiło 130 pkt (92–167 pkt), przy średnim poziomie zrozumiałości 51,24, zaradnoœci 42,54 i sensownoœci 35,55 pkt. Wynik uzyskany w IZZ to 83,56 pkt. Badani w 33% stanowili grupę o niskim poziomie w IZZ, 44% to osoby o średnim poziomie, a 25% o wysokim poziomie zachowań zdrowotnych. Wnioski : Na podstawie uzyskanych wyników można powiedzieć, że badane pielęgniarki są grupą zawodową o dość wysokim poziomie poczucia koherencji, która ma właściwe lub wysokie zachowania zdrowotne.