Stan narządu przedsionkowego u pacjentów z układowym toczniem rumieniowatym - Maciaszczyk, Katarzyna; Józefowicz-Korczyńska, Magdalena; Waszczykowska, Elżbieta; Pajor, Anna; Erkiert-Polguj, Anna; Durko, Tomasz (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : W układowym toczniu rumieniowatym (systemic lupus erythematosus – SLE) mogą występować objawy uszkodzenia ucha wewnętrznego na podłożu autoimmunologicznych zmian o charakterze vasculitis. Cel pracy : Ocena stanu narządu przedsionkowego u osób z SLE, określenie częstości występowania i rodzaju uszkodzeń oraz ich zależności od czasu trwania choroby i postaci procesu chorobowego. Materiał i metody : Badania przeprowadzono w grupie 34 osób chorych na SLE (średnia wieku 47,6 ±11,4 roku) spełniających kryteria diagnostyczne Amerykańskiego Towarzystwa Reumatologicznego. Wywiad zebrano w formie ankiety. U wszystkich pacjentów przeprowadzono podmiotowe badanie laryngologiczne, statyczne i kinetyczne próby błędnikowe oraz badanie elektronystagmograficzne (ENG). Grupę porównawczą stanowiło 30 osób (średnia wieku 47,8 ±9,8 roku), u których w wywiadzie i badaniu laryngologicznym nie stwierdzono odchyleń od stanu prawidłowego. Wyniki : W wywiadzie 73,5% osób zgłaszało zawroty głowy, 41,2% szumy uszne, 38,2% zaburzenia równowagi, a 29,4% niedosłuch. Na podstawie zapisów badań ENG stwierdzono cechy świadczące o uszkodzeniu narządu przedsionkowego u 24 osób (70,6%), w tym o charakterze ośrodkowym u 10 (29,4%), mieszanym u 8 (23,5%) i obwodowym u 6 pacjentów (17,6%) z SLE. Odnotowano statystycznie znamienne różnice między częstością rejestrowania nieprawidłowych wyników wszystkich testów ENG pacjentów z SLE a grupą porównawczą. Nie stwierdzono zależności statystycznych wyników badania ENG od obecności przeciwciał pogarszających rokowanie, zmian chorobowych ośrodkowego układu nerwowego, poza słabą korelacją z zajęciem nerek w przebiegu SLE. Wnioski : Zawroty głowy i zaburzenia równowagi są jednym z elementów obrazu chorobowego SLE. U ponad połowy pacjentów z tym schorzeniem występuje uszkodzenie układu przedsionkowego.