Ocena jakościowa występowania grzybów z rodzaju Malassezia na skórze u pacjentów z łuszczycą zwyczajną - Rup, Elżbieta; Skóra, Magdalena; Krzyściak, Paweł; B. Macura, Anna (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Wprowadzenie : Grzyby z rodzaju Malassezia są składnikiem mikrobioty skóry ludzi i niektórych zwierząt. Grzyby te w momencie zaistnienia odpowiednich czynników predysponujących mogą być przyczyną chorób skórnych lub nawet zakażeń narządowych i uogólnionych. Cel pracy: Ocena częstości występowania grzybów z rodzaju Malassezia na skórze pacjentów z łuszczycą zwyczajną oraz określenie zależności między występowaniem Malassezia a stopniem zaawansowania zmian skórnych, a także wiekiem i płcią pacjenta. Materiał i metody : Materiałem do badań były wymazy ze skóry pobierane z czterech lokalizacji ciała: owłosionej skóry głowy, twarzy, klatki piersiowej i pleców. Grzyby Malassezia sp. izolowano w hodowlach na zmodyfikowanym podłożu Dixona i identyfikowano na podstawie cech morfologicznych i biochemicznych. Wyniki : Malassezia sp. wyizolowano od 57,7% badanych pacjentów. Grzyby te najczęściej (37,3% przypadków) uzyskiwano z klatki piersiowej, najrzadziej (9,8% przypadków) z owłosionej skóry głowy. Z pleców i twarzy Malassezia sp. izolowano z porównywalną częstością – odpowiednio 27,5% i 25,5%. Wnioski : Nie stwierdzono istotnych statystycznie różnic w częstości izolacji Malassezia między mężczyznami a kobietami. Nie zaobserwowano różnic w występowaniu Malassezia w zależności od wieku pacjentów. W grupie pacjentów, od których izolowano Malassezia sp., stwierdzono większe wartości PASI (psoriasis area and severity index) oraz większe wartości powierzchni ciała.