Osutka polekowa z eozynofilią i objawami układowymi – zespół nadwrażliwości indukowany lekami - Lis-Święty, Anna; Brzezińska-Wcisło, Ligia; Bergler-Czop, Beata (Advances in Dermatology and Allergology/Postępy Dermatologii i Alergologii, 2010)
Osutka polekowa z eozynofilią i objawami układowymi (drug rash with eosinophilia and systemic symptoms – DRESS) – zespół nadwrażliwości indukowany lekami (drug-induced hypersensitivity syndrome – DIHS) należy do ciężkich, potencjalnie zagrażających życiu reakcji nadwrażliwości na leki. Objawy kliniczne występują po 3–8 tyg. od rozpoczęcia terapii niektórymi lekami (karbamazepina, dapson, salazosulfapirydyna, fenobarbital, fenytoina, alopurinol, meksyletyna, minocyklina). Zespół charakteryzuje się gorączką (co najmniej 38°C), zapaleniem skóry, zajęciem narządów wewnętrznych i zwykle przewlekłym, wielomiesięcznym przebiegiem. Osutka polekowa z eozynofilią i objawami układowymi – zespół nadwrażliwości indukowany lekami jest rzadko rozpoznawana i prawdopodobnie część przypadków pozostaje w kręgu niewłaściwie zdiagnozowanych idiopatycznych schorzeń skóry, w tym erytrodermii. W 2006 r. ustalono następujące kryteria diagnostyczne: 1) osutka plamistogrudkowa występująca powyżej 3 tyg. od wprowadzenia terapii wybranymi lekami, 2) limfadenopatia, 3) gorączka (> 38°C), 4) leukocytoza (> 10 × 109/l) – atypowa limfocytoza, eozynofilia, 5) zapalenie wątroby (AlAT > 100 U/l) i 6) reaktywacja HHV-6. Rozpoznanie typowego zespołu opiera się na stwierdzeniu 5 z 6 kryteriów. W artykule przedstawiono aktualne dane dotyczące etiopatogenezy, obrazu klinicznego, diagnostyki i leczenia DRESS/DIHS.