Artykuł oryginalnyRola badania dopplerowskiego w ocenie powikłań naczyniowych po cewnikowaniu serca z dostępu promieniowego lub udowego z użyciem StarClose – badanie w ramach RADIAMI II - Kowalczuk, Anetta M.; Chodór, Piotr; Streb, Witold; Kurek, Tomasz; Kalarus, Zbigniew; Zembala, Marian (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Wstęp : RADIAMI II (Radial versus Femoral Approach for Percutaneous Intervention with Star Close Device Using in Patients with Acute Myocardial Infarction) to jednoośrodkowe, prospektywne badanie z randomizacją, polegające na porównaniu efektów leczenia inwazyjnego pacjentów z zawałem serca z uniesieniem odcinka ST (STEMI) z dostępu promieniowego lub udowego z zastosowaniem systemu StarClose. W ramach badania oceniano powikłania miejscowe przy użyciu metody DUS (duplex ultrasound scanning). Cel : Określenie najbezpieczniejszej metody oraz miejsca nakłucia przy użyciu badania DUS na podstawie rodzaju powikłań miejscowych po nakłuciu tętnicy promieniowej i udowej. Materiał i metody : Grupę 108 chorych hospitalizowanych od września 2006 r. do marca 2008 r. ze STEMI podzielono na dwie grupy: grupa I (n = 49) interwencja z nakłucia promieniowego oraz grupa II (n = 59) – z nakłucia udowego z zastosowaniem systemu StarClose. W 5. dobie po angioplastyce wieńcowej wykonywano DUS, oceniając okolicę miejsca wkłucia w promieniu 6 cm. Jako powikłanie po nakłuciu brano pod uwagę: krwiak  5 cm, tętniak rzekomy, przetokę tętniczo-żylną, zakrzepicę lub zwężenie tętnicy. Wyniki : W obydwu grupach u badanych nie stwierdzono obecności przetoki tętniczo-żylnej, przewężenia ani zakrzepicy w miejscu nakłucia tętnicy promieniowej lub udowej. Krwiak  5 cm wystąpił u 4 pacjentów z grupy I i u 10 pacjentów z grupy II (8,16% vs 16,95%, p = 0,287). Tętniak rzekomy uwidoczniono jedynie u jednego pacjenta z grupy II (1,69%, p = 0,926). Wnioski : Badanie DUS jest tanią i łatwo dostępną metodą oceny powikłań miejscowych po nakłuciu tętnicy udowej lub promieniowej. Badanie to powinno być wykonane obligatoryjnie u wszystkich chorych poddanych koronarografii. U chorych ze STEMI metody z dostępu promieniowego lub udowego są jednakowo bezpieczne.