Artykuł oryginalnyWyniki odległe przezskórnych interwencji obwodowych w zakresie tętnic kończyn dolnych u chorych z ostrym zespołem wieńcowym i współistniejącą cukrzycą - Bartuś, Stanisław; Siudak, Zbigniew; Chyrchel, Michał; Rakowski, Tomasz; Dziewierz, Artur; Brzeziński, Michał; Skowronek, Jacek; Bobrowska, Beata; Suska, Marcin; Dubiel, Jacek S.; Dudek, Dariusz (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Wstęp : Współwystępowanie cukrzycy i ostrych zespołów wieńcowych (OZW) jest częstym zjawiskiem. Obecność cukrzycy jest predyktorem niekorzystnego rokowania chorych po zabiegach przezskórnej angioplastyki tętnic kończyn dolnych (ang. percutaneous transluminal angioplasty, PTA). Cel : Porównanie bezpośrednich wyników leczenia chorych z cukrzycą i bez cukrzycy metodą przezskórnej interwencji wieńcowej (ang. percutaneous coronary intervention, PCI) oraz PTA w czasie tej samej hospitalizacji oraz określenie wyników leczenia w 12-miesięcznej obserwacji. Materiał i metody : Stu szesnastu chorych z OZW bez uniesienia odcinka ST zostało włączonych do prospektywnego rejestru w czasie badania w latach 2003–2009 w jednym centrum akademickim w Krakowie. Wyniki: Analizowano dane chorych, którzy przebyli procedury PCI i PTA w czasie jednego pobytu szpitalnego. Spośród tych chorych 16 (14%) miało rozpoznaną cukrzycę, pozostali nie byli leczeni z tego powodu [100 (86%)]. Obie grupy różniły się istotnie statystycznie ze względu na płeć i wywiad. W ciągu rocznej obserwacji 12,5% osób zmarło w grupie chorych na cukrzycę w przeciwieństwie do 2% zgonów w grupie chorych bez cukrzycy (p = 0,033). Cukrzyca okazała się również silnym czynnikiem konieczności wykonania ponownych interwencji przezskórnych w ciągu 12-miesięcznej obserwacji. Wnioski: Pacjenci z cukrzycą mieli bardziej obciążający wywiad chorobowy z licznymi chorobami towarzyszącymi. Obecność cukrzycy u chorych z OZW leczonych metodą PCI i PTA jest związana z istotnie pogorszonym przeżyciem w 12-miesięcznej obserwacji. Cukrzyca jest ponadto silnym predyktorem konieczności ponownych rewaskularyzacji przezskórnych.