Opis przypadkuNieoperacyjne zamknięcie drożnego otworu owalnego z dostępu przez nakłucie przegrody międzyprzedsionkowej - Kępka, Cezary; Rużyłło, Witold; Demkow, Marcin; Konka, Marek (Advances in Interventional Cardiology/Postępy w Kardiologii Interwencyjnej, 2010)
Nieoperacyjne zamknięcie drożnego otworu owalnego jest jednym z rutynowych zabiegów w kardiologii interwencyjnej. Jednak u niektórych pacjentów nietypowy, tunelowaty kształt przewodu może uniemożliwić sforsowanie przegrody międzyprzedsionkowej a tym samym wykonanie zabiegu. W pracy opisujemy nietypowy sposób implantacji okludera przez nakłucie przegrody międzyprzedsionkowej. Metoda ta wymaga stałego monitorowania przy pomocy echokardiografii oraz dużego doświadczenia operatorów.