Skuteczność i bezpieczeństwo pooperacyjnej sedacji z zastosowaniem deksmedetomidyny po rewaskularyzacji naczyń wieńcowych - Borkowski, Jarosław; Knapik, Piotr; Czapla, Jerzy; Nadziakiewicz, Paweł; Borowik, Dawid (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Wstęp: Deksmedetomidyna jest wysoce selektywnym agonistą receptorów alfa-2-adrenergicznych o właściwościach sedatywnych. Cel pracy : Porównanie skuteczności i bezpieczeństwa pooperacyjnej sedacji z zastosowaniem deksmedetomidyny i midazolamu. Materiał i metody: Prospektywne badanie z randomizacją przeprowadzono u 58 chorych poddanych zabiegom rewaskularyzacji naczyń wieńcowych. W grupie I (n = 26) sedacja była zapewniana wlewem deksmedetomidyny w dawce wysycającej 0,25 µg kg-1 i ciągłym wlewem deksmedetomidyny z szybkością 0,1 µg kg-1 godz.-1 oraz interwencyjnymi wstrzyknięciami midazolamu, natomiast w grupie II (n = 32) sedacja była zapewniana tylko interwencyjnymi wstrzyknięciami midazolamu. Stosowano dwukrotnie wyższe dawki deksmedetomidyny, jednak po wystąpieniu dwóch poważnych powikłań dawkowanie środka zmniejszono o połowę. Oceniono parametry przebiegu pooperacyjnego w obu grupach. Przyjęto, że znamienność statystyczna występuje przy wartości współczynnika p < 0,05. Wyniki : Po zastosowaniu wyższego dawkowania deksmedetomidyny zarejestrowano dwa poważne powikłania (wystąpienie ostrej, przejściowej niewydolności krążenia), które można było wiązać z zastosowaniem leku. Badania wstrzymano i przedstawiono nowy protokół badania do akceptacji Komisji Bioetycznej, a po uzyskaniu zgody badania kontynuowano, stosując dawkowanie zmniejszone o połowę. Uzyskano zbliżone, zadowalające parametry sedacji, jednak wszystkie parametry przebiegu pooperacyjnego, w tym czasy budzenia i ekstubacji, nie różniły się istotnie w badanych grupach. Dawki środków stosowanych w okresie pooperacyjnym były zbliżone. U chorych, u których zastosowano sedację deksmedetomidyną, zastosowano istotnie większą ilość płynów koloidowych do utrzymania prawidłowego ciśnienia tętniczego. Wnioski: Sedacja z użyciem deksmedetomidyny w standardowych dawkach nie jest bezpieczna u chorych z niskim ryzykiem operacyjnym. Sedacja z użyciem zmniejszonej dawki deksmedetomidyny w tej grupie chorych jest nieefektywna, jeżeli jest stosowana dopiero po przyjęciu na oddział pooperacyjny i przez krótki okres.