Niewydolność serca i płuc, transplantologia Ocena odczuwania duszności u chorych kwalifikowanych do przeszczepu płuc - Jastrzębski, Dariusz; Wyrwoł, Justyna; Ochman, Marek; Kowalski, Kamil; Lutogniewska, Wanda; Żegleń, Sławomir; Wojarski, Jacek; Kubicki, Piotr; Kozielski, Jerzy (Kardiochirurgia i Torakochirurgia Polska/Polish Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, 2010)
Celem pracy jest ocena odczuwania duszności w odniesieniu do danych klinicznych i jakości życia u chorych kwalifikowanych do przeszczepu płuc. Duszność oceniano za pomocą kwestionariusza Medical Research Council (MRC), Oxygen Cost Diagram (OCD, diagram kosztu tlenowego), Baseline Dyspnoea Index (BDI, podstawowy indeks duszności) i skali Borga, podczas gdy jakość życia była mierzona za pomocą kwestionariusza SF-36 i SGRQ (St. Geor- ges Respiratory Questionnaire, Kwestionariusz Szpitala św. Jerzego). Badana grupa składała się z 18 kobiet i 68 mężczyzn, średnia wieku wynosiła 52 ±10 lat. U 30 chorych rozpoznano idiopatyczne włóknienie płuc (IPF), u 22 – POChP, a u 34 – inne niż IPF postacie śródmiąższowych zapaleń płuc (IIP). Średnie wartości ocen duszności mieściły się w zakresie górnych wartości poszczególnych klinicznych skal duszności. W badanej grupie stwierdzono korelację między skalami ocen duszności a jakości życia oraz wynikami badań klinicznych, szczególnie między odczuwaniem duszności a wynikami testu 6-minutowego chodu (6 MWT). Korelacje stwierdzone między poziomami odczuwanej duszności a domenami kwestionariuszy jakości życia sugerują, iż pytania dotyczące stopnia odczuwania duszności należy dodać do oceny ciężkości choroby, objawów klinicznych i upośledzenia czynnościowego w trakcie kwalifikacji chorych do przeszczepu płuc.